belletje

Online informatiebijeenkomst met de oprichter van Conflictbemiddeling Nederland?

Meer informatie →

Opleiding tot Overheidsmediator

Mediation in het publieke domein

Inhoud van deze opleiding

In het publieke domein ontmoeten meerdere actoren, mensen, organisaties en instanties elkaar dagelijks. Al deze actoren hebben verschillende behoeften. Soms gezamenlijke, even zo vaak tegengestelde behoeften. Deze complexe interactie van verschillen geeft veel mogelijkheden en leidt tegelijkertijd, soms onbewust en ongewild, tot gedoe en lastige conflicten.

De overheid speelt een kernrol in deze dynamiek. Tegelijkertijd proberen we juist burgers, bedrijven en instellingen te betrekken in deze complexe interactie van verschillen.

Om goed te kunnen samenleven in het publieke domein is meer nodig dan alleen het oplossen van conflicten. Je zou ook moeten kijken naar hoe die conflicten nu eigenlijk ontstaan en hoe het behandelen van die conflicten (of niet behandelen) leidt tot allerlei gevolgen in die openbare ruimte.

Dit vergt inzicht en vaardigheden die net weer anders zijn dan bij ‘gewone’ mediation-processen.
Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Caleidoscooop & The Lime Tree

Voor wie

De Specialisatie mediation in het publieke domein (voorheen 'Overheidsmediation') is interessant voor ambtenaren in dienst bij gemeenten, provincies, waterschappen of andere overheidsinstellingen. De opleiding is ook zeer geschikt voor mediators die werkzaam zijn binnen de overheid en veel met overheden te maken krijgen of contact hebben. Daarnaast is deze training interessant voor iedereen die met deze problematiek te maken krijgt vanuit bijvoorbeeld welzijn, onderwijs en zorg. Mediation komt steeds vaker voor binnen de overheid omdat het een effectief middel kan zijn om groei op persoonlijk vlak en binnen de organisatie te stimuleren.

Deze opleiding kan worden gevolgd als specialisatie op de basisopleiding, maar ook je nog geen mediator bent maar wel veel met conflictsituaties binnen en/of met de overheid te maken hebt, ben je van harte welkom.

Trainer


Wij bieden deze opleiding samenwerking met Caleidoscoop aan.

Bas Delleman
Bas Delleman is trainer/eigenaar van Caleidoscoop opleidingen en oprichter van BasculeGroep.

Jakke Cloïn
Is trainer bij Caleidoscoop opleidingen en is advocaat/mediator.

Doel

- Relevante regelgeving praktisch toepassen bij overheidsmediations
- Een weloverwogen keuze maken uit het conflicthanteringspalet
- Deelnemers benaderen en betrekken bij de mediation
- Het proces van premediation naar mediation kennen en dat weten te hanteren
- Conflictdynamiek herkennen en de daarbij horende vaardigheden toepassen
- De juiste interventies toepassen in het kader van mediation

Inhoud

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding:

 • De overheid als een bijzondere conflictpartner:
  • Door de (gezags)positie in de samenleving;
  • Door de complexe sturingsstructuur;
  • Door de bijzondere situatie dat ambtenaren ook inwoner/ burgers zijn;
  • Door het veelzijdige gezicht van de overheid en de diverse contexten waarin conflicten kunnen voorkomen;
 • Het publieke domein als ontmoetingsplaats voor diversiteit en de spanning die dat oproept.
 • Wie zijn de spelers, wat is de plaats van conflictbehandeling. Wat is daarin het speelveld voor mediation en welke vormen daarvan treffen we aan? Denk aan overheidsmediation, beleidsbemiddeling, mediation in strafzaken en buurtbemiddeling;
 • We kijken met de systeembril naar de verschillen, hun dynamiek en de conflicten die daaruit voortkomen;
 • We verkennen mediationtoepassing in grote projecten en met grote groepen mensen;
 • Hoe kan deze, op behoeften-georiënteerde, aanpak worden ingebed in de publieke ruimte.
Studiebelasting & Tijd

Tijdens de specialisatie neemt u eigen praktijksituaties en dilemma’s mee. Deze worden met de trainers uitgewerkt. Met behulp van theoretische kaders, zelfanalyse, discussie, brainstormen, oefeningen en rollenspellen leert u meer over overheidsmediation.

De specialisatie duurt twee aaneengesloten dagen. We beginnen deze dagen om 9:30 en sluiten af om 1630 uur. Een lunchpakket meenemen is niet nodig: wij organiseren een gezamenlijke lunch.

Leermethode

Deelnemers brengen de eigen praktijksituaties en dilemma’s in en werken die met de trainers uit.
Met behulp van theoretische kaders, zelfanalyse, discussies en brainstormen, oefeningen en rollenspellen verdiepen deelnemers in een veilige omgeving hun kennis en vaardigheden op dit terrein.

Kosten

De kosten voor deze 2 daagse opleiding bedragen € 1.795,00 BTW vrij, excl. literatuur ca.€ 46,41 incl. 9% BTW, inbegrepen zijn de reader, locatie, lunches, kosten accreditatie MfN en ADR, het certificaat en de aanmelding bij de Mediation federatie Nederland.

Leertraject Basisopleiding + Specialisatie Overheidsmediation

Heeft u de basisopleiding mediation nog niet gevolgd? Dan bieden wij een compleet leertraject met een aantrekkelijke korting. Tussen beide opleidingen is er gelegenheid tot het doen van de examens om vervolgens de specialisatieopleiding tot overheidsmediator te volgen. Ook is het mogelijk de vaardigheidstrainingen beide te volgen en later de examens af te leggen.
De 12 PE punten blijven geldig en kunnen na het afleggen van de examens bij de MfN worden bijgeschreven.

De korting bedraagt dan voor beide opleidingen samen € 150,00 op het totale cursusgeld.
Basisopleiding  + Specialisatie overheidsmediation totaal 13 trainingsdagen € 5.445,00 

Inschrijven kan via het keuzeformulier van een gekozen basisopleiding.

Data - locatie Plaatsen vrij Inschrijven
7 & 8 juni 2023 - wo/do
29 juni 2023 do - terugkomdag
nog 5 Inschrijven →
8 & 9 november 2023 - wo/do -
29 november 2022 wo - terugkomdag
nog 6 Inschrijven →

Hotel Haarhuis, Stationsplein 1, 6811 KG Arnhem

Overheidsmediation: een vak apart

Het komt soms voor dat er een conflict ontstaat tussen overheid en burger. Het is voor beide partijen van belang dat zo’n situatie op een goede manier wordt opgelost. Speciaal voor dit soort situaties bestaat ‘overheidsmediation’. Het is belangrijk om u te realiseren dat overheidsmediation toch weer heel anders is dan een ‘gewone’ bemiddeling. De specialisatie leert u omgaan met de processen, regels en cultuur die binnen de overheid gelden. Met deze kennis heeft u de juiste bagage om conflicten succesvol af te kunnen bemiddelen.

Overheidsmediation bij Conflictbemiddeling Nederland

Tijdens onze overheidsmediation specialisatie neemt u cases uit de praktijk mee. Samen met de trainers en medecursisten zult u ontdekken hoe overheidsmediation het beste ingezet kan worden in verschillende situaties. U leert als in- of externe mediator om te gaan met uw onafhankelijke procesrol, zodat u beide partijen gelijkwaardig kunt behandelen. Hoe zo’n trainingsdag er precies uit ziet?
Bij Conflictbemiddeling Nederland vinden wij het belangrijk dat iedere deelnemer persoonlijke aandacht krijgt. Daarom werken wij in kleine groepen van maximaal acht personen. Op deze manier is er altijd voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Specialisatie overheidsmediation volgen?

Heeft u de basisopleiding tot mediator gevolgd? En ziet u een specialisatie in overheidsmediation wel zitten? Onze ervaren trainers brengen u graag de fijne kneepjes van het mediationvak bij. Schrijf u vandaag nog in of vraag meer informatie aan.

Conflictbemiddeling Nederland scoort een 4,6 / 5 op basis van 93 beoordelingen.