Opleiding tot mediator

belletje

Online informatiebijeenkomst met een trainer van Conflictbemiddeling Nederland?

Meer informatie →

Mediation opleiding

De ADR / MfN geaccrediteerde basisopleiding mediation

Inhoud van deze opleiding tot mediator

5 blokken van 2 dagen

Voor wie

Deze opleiding tot mediator is geschikt voor iedereen die mediationvaardigheden op de eigen werkplek wil toepassen en voor wie zelfstandig als mediator wil optreden in haar/zijn eigen praktijk. U wilt zich intensief verdiepen in mediation omdat u binnen uw eigen werkterrein regelmatig met conflictsituaties wordt geconfronteerd, die u beter wilt leren beheersen en oplossen om zo een extra managementtool te kunnen toevoegen aan uw leidinggeven. U wilt geaccrediteerd worden als mediator om te kunnen werken als (Rechtbank)mediator en eventueel gesubsidieerde rechtsbijstand te kunnen leveren.

PE punten andere registers voor deze opleiding
SKJ geregistreerden 116 pe punten
NFG register 116 punten
Registerplein 123 punten

€4.150,00 BTW vrij - All in 
Trainers

Jeroen van Leeuwen
Partner & hoofdtrainer basisopleiding mediation; MfN-geregistreerd mediator; ADR-Associate Certified Mediator; ADR-Associate Certified Conflict coach; ADR-Associate Certified Master Negotiator; communicatietrainer; sociotherapeut oplossingsgerichte therapie; mediator bij familie- en omgangsbemiddeling; mediator bij arbeidsgeschillen zowel reintegratie als exit; team-mediation.

Rob Kuijpers
In-company trainer opleidingen tot mediator, Trainer basisopleidingen mediation; conflictbemiddelaar; MfN mediator; MfN familiemediator; ADR-Full Certified Mediator; ADR-Full Certified Familymediator; ADR-Full Certified Conflict coach; ADR-Full Certified Negotiator; Expert SCHIP behandelaar; Vitaliteitscoach; coach persoonlijke effectiviteit.

Orlando Aldophus
Hoofdtrainer basisopleiding mediation Conflictbemiddeling Nederland locatie Baarn; MfN Registermediator; Coach; teamcoach; gecertificeerd TMA-professional/talentcoach, specialisatie in familiemediation; arbeidsmediation; zakelijke mediation; groeps-mediation, procesbegeleider inzake organisatievraagstukken, CRKBO geregistreerd

Ton Boeijen
Hoofdtrainer basisopleiding mediation; MfN Registermediator; ADR-Full Certified Mediator; ADR-Full Certified Familymediator; ADR-Full Certified Conflict coach; ADR- Full Certified Master Negotiator; gedragstrainer; trainer psychologie en communicatie
Specialisatie in familiemediation; arbeidsmediation; groepsmediation; onderwijs. Mediator in strafzaken; mediator t.b.v. overheid/interdepartementaal; CRKBO geregistreerd, Masteropleiding Mediation;

Doel

Deze opleiding tot mediator biedt u een traject tot professioneel mediator. U leert onderscheiden welke zaken zich lenen voor mediation en welke niet. U leert stap voor stap een mediation te doorlopen: van vraag om informatie tot daadwerkelijke mediation; van verwijzing tot eindovereenkomst. Het aanleren van mediationvaardigheden staat hierbij centraal.

Wij geloven in de kracht van verbinding. Door zelf kwetsbaar te zijn, durven partijen dit ook en dat is de kern van ons werk. Aandacht voor mensen. Het plezier wat wij hebben in ons werk delen wij graag en we laten graag ervaren in de mediation opleiding hoe leuk dit vak is.

Opbouw programma

Blok 1: Introductie en start van de mediation
Basishouding mediator
Besluitvorming proces
Commitment
Escalatiefasen van conflicten
Fasen van de mediation
Persoonlijke aspecten van de mediator
Vooraf aan de mediation
Gesprekstechnieken

Blok 2: De-escaleren en ordenen
Exploreren van het conflict (de conflicten)
MfN–mediationovereenkomst
Werkklimaat maken
Neutraliteit
Verslagen maken
Kwetsingen
Mediation matrix
Dilemma’s

Blok 3: Verdieping basisvaardigheden
Van standpunten naar belangen
Ruziepatronen herkennen en doorbreken
Machtsverschillen
Dilemma’s
Overgang van crisismanagement naar samenwerken
Co-mediation

Blok 4: Onderhandelen + Juridische dag
Creativiteit
Onderhandelen
Juridische aspecten
Vaststellingsovereenkomst/afronden mediation

Blok 5: Integratie & afronding opleiding
Integreren vaardigheden
Oefenen op eigen leerdoelen
Oefen assessment
Afronding opleiding

Studiebelasting & Tijd

Indeling
De opleiding tot mediator bestaat uit 5 blokken van 2 dagen (9:30 – 17:00 uur) en heeft een doorlooptijd van 3 tot 5 maanden afhankelijk van het 1e basisblok waarop u de opleiding aanvangt.

Studiebelasting
De studiebelasting aan huiswerk tussen de blokken is ca. 2 à 3 uur per keer. Hierdoor integreert de theorie tijdens de vaardigheidstraining (dit werkt ondersteunend) en werkt men toe naar een eventueel examen.

Zelfstudie bij theorie-examen
Gaat u ook het theorie-examen doen, dan is in de regel ter voorbereiding ca. 7 tot 15 dagdelen aan zelfstudie nodig.

Huiswerkgroepjes
Er worden tijdens de basisopleiding (facultatief) huiswerkgroepjes gevormd ter ondersteuning.

Conflictbemiddeling Nederland biedt voor een ieder speciale dagen aan ter voorbereiding op het assessment. Deelnemers uit onze basisopleiding bieden wij hierbij een korting aan van 20%.

Leeromgeving

Bij deze opleiding tot mediator is de besloten digitale omgeving met veelzijdig materiaal, geschikt voor intervisie en vragen inbegrepen.
Daarnaast blijft u als deelnemer van onze opleidingen onbeperkt toegang houden de digitale ‘Conflictbemiddeling bibliotheek’ met documenten, conceptcontracten, artikelen en handige templates.

Kosten

De kosten voor deze 10 daagse opleiding bedragen op onze eigen locatie €4.150,00 BTW vrij.

Let op:
Er zijn instituten die, als eerste indruk, de basisopleiding tegen een lagere prijs aanbieden waarna blijkt dat dit slechts voor een 1e of 2 modules zijn en/of dat er per blok kosten bijkomen voor het conferentieoord. Om vervolgens de volledige geaccrediteerde opleiding te doen betaalt men dan alsnog ca. € 5.000 tot wel meer dan € 10.000,00
Bij ons is dit niet het geval.

Inclusief:
Inbegrepen zijn de syllabus, een besloten leeromgeving, locatie, lunches, kosten accreditatie MfN en ADR, het certificaat van deelname en de aanmelding bij de Mediation federatie Nederland en het ADR-International Register dat u de opleiding heeft gevolgd. Het geboden lesmateriaal is voor wie deze opleiding wil volgen voor het opdoen van de mediationvaardigheden ruim voldoende.

SKJ - 116 PE punten voor deze opleiding (module 1 + 2 van 3 tot familiemediator )

Exclusief:
Aanbevolen literatuur ter voorbereiding aan het theorie-examen.
Examengelden exameninstituten en kosten inschrijving registers.

Kortingen:

 • Korting bij instromen in blok 2 van de basisopleiding in Drenthe indien u reeds een 2 daagse training heeft gevolgd.
 • 10 % korting per deelnemer indien u met meer dan 1 persoon inschrijft.
 • Maximaal kan slechts 1 korting kan van toepassing zijn
 • € 500,00 last minute korting in geval van uitval van een deelnemer kort voor aanvang. (Wij werken niet standaard met een last-minute korting) Check op het inschrijfformulier "Kortingen, Combinatie aanbiedingen"

Voor ZZp'ers en particulieren is er de mogelijkheid tot gespreide betaling in 4 termijnen.

Complete leertrajecten bestaande uit de basisopleiding + specialisatieopleiding

 • Voor het leertraject tot familiemediator, totaal 18 dagen, bedraagt de korting € 500,00 ten opzichte van de los te boeken trainingen
 • Voor het leertraject tot arbeidsmediator, totaal 16 dagen, bedraagt de korting € 350,00 ten opzichte van de los te boeken trainingen
 • Voor het leertraject tot overheidsmediator, totaal 12 dagen, bedraagt de korting € 150,00 ten opzichte van de los te boeken trainingen
 • Exclusief kosten theorie & praktijkexamen van welke u rechtstreeks via de betreffende registers dient te voldoen.

Selecteer startdatum voor de overige data van de opleiding

Wij leiden uitsluitend op met fysieke bijeenkomsten.
Indien er een blok van een opleiding vervalt komt er aan het eind ervan een nieuw blok bij.
Op deze manier wijzigt uw planning zo min mogelijk.
Waar bekend vermelden wij de reservedata vooraf al in de schema's.

ADR & MfN geaccrediteerde mediation opleiding

Mediation is een prachtig vak en dit willen wij graag met u delen. Waar de betrokkenen in het conflict vaak geen uitweg meer zien, kunt u als mediator de betrokkenen weer in de goede richting sturen. Wij laten mensen terug in hun eigen kracht komen om zo besluiten te nemen waar zij echt achter staan en die ook in de toekomst stand houden. Met onze gedegen ADR & MfN geaccrediteerde mediation opleiding geven wij u de benodigde bagage mee om als beginnend mediator te kunnen starten of in uw huidige werk op een andere manier met conflicten om te kunnen gaan.

Tijdens onze mediation opleidingen krijgen we vaak de vraag wat iemand nou een goede mediator maakt. Een goede mediator vindt een goede balans in de juiste kennis, persoonlijke kwaliteiten, vaardigheden én beroepshouding. Tijdens de mediation opleiding zal vooral de benodigde theorie gedeeld worden en worden gestuurd op vaardigheden, interventies en technieken. Daarnaast kunt u uw persoonlijke kwaliteiten nog verder benutten in uw rol als mediator.

Naast persoonlijke eigenschappen blijft kennis een ander belangrijk aspect van de functie als mediator. Na de opleiding is het dan ook belangrijk uw kennis continu bij te schaven. Denk bijvoorbeeld aan een goede kennis van juridische aspecten bij arbeidsconflicten of conflicten in relationele sfeer. Ook de geleerde vaardigheden dienen onderhouden te worden. In de praktijk, tijdens intervisie, mentorschap of speciale trainingsdagen.

Kortingen

 • Indien u korter dan 2 jasast geleden onze 2 daagse training conflictbemiddeling heeft gevolgd, dan kunt u deelnemen vanaf blok met een korting van die helft van uw eerder betaalde cursusgeld.
 • 10 % korting per deelnemer indien u met meer dan 1 persoon inschrijft.
 • Maximaal kan slechts 1 korting kan van toepassing zijn

Complete leertrajecten bestaande uit de basisopleiding + specialisatieopleiding

 • Voor het leertraject tot familiemediator, totaal 18 dagen, bedraagt de korting € 500,00 ten opzichte van de los te boeken trainingen
 • Voor het leertraject tot arbeidsmediator, totaal 16 dagen, bedraagt de korting € 350,00 ten opzichte van de los te boeken trainingen
 • Exclusief kosten theorie & praktijkexamen van welke u rechtstreeks via de betreffende registers dient te voldoen.

Wat is er wel/niet inbegrepen

Inbegrepen

 • Digitale leeromgeving
 • Studiemateriaal tijdens en na training beschikbaar
 • Syllabus
 • Na afronding het certificaat van deelname
 • Zaalhuur, koffie, thee, lunches en snacks


Niet inbegrepen

 • Literatuur ter voorbereiding van het theorie-examen
 • Optionele diners en overnachtingen
MfN-basisopleiding-groen-e1528635654296
SKJ
ADR-Register-Accredited-agency-150x150-e1528636888769
Print
crkbo-logo-e1528636463178
Logo-registerplein

Conflictbemiddeling Nederland scoort een 4,6 / 5 op basis van 93 beoordelingen.