Opleiding familiemediation
volgen als specialisatie?

Opleiding familiemediation: specialiseer u in familierecht

Opleiding familiemediation als specialisatie

4 blokken van 2 dagen, MfN/ADR 48 PE punten

Bent u mediator maar nog niet uitgeleerd? En wilt u meer tools om om te gaan met heftige emoties, volg dan deze specialisatie opleiding. Met onze ADR & MfN geaccrediteerde specialisatie opleiding tot familiemediator kunt u zich toeleggen op het familierecht. U leert onder andere over systemen, rouwverwerking, de gevolgen van echtscheiding op kinderen, het schrijven van convenanten, alimentatieberekeningen en de juridische context. Wanneer u de specialisatie heeft afgerond, dan mag u zich bezighouden met het begeleiden van (echt)scheidingen, het maken van (wettelijk verplichte) ouderschapsplannen en omgangsregelingen.

Wilt u een aantekening als familiemediator in de registers van ADR & MfN? Of wilt u als mediator op basis van toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand optreden? Dan is deze specialisatie een vereiste.

Wij geven onze opleiding tot Familiemediator in Hoogersmilde en Zeist.

Voor wie

Deze specialisatie is bestemd voor mediators die al een mediation basisopleiding hebben afgerond.

Hebt u nog geen basisopleiding gedaan? Dan kunt u een compleet leertraject tot familiemediator afnemen. Neem hiervoor contact met ons op.

Door wie

Locatie Hoogersmilde, nabij Assen

Joppe van der Poel-Menke
(Partner); Oprichter ADR International Register; ADR-Full Certified Mediator; MfN Registermediator; Raad voor Rechtsbijstand (RvR) mediator bij echtscheidings- en omgangsbemiddeling; Rechtbankmediator; arbeidskwesties en belastingzaken; ACR-member Association for Conflict Resolution, U.S.A.; Gecertificeerd PactTrainer U.S.A.; CRKBO geregistreerd.

Rosalie van der Poel-Menke
(Partner); Specialisatie in dader-slachtofferbemiddeling (Perspectief Herstelbemiddeling); ADR-Full Certified Mediator; MfN Registermediator; Rechtbankmediator; Raad voor Rechtsbijstand (RvR) mediator bij echtscheidings- en omgangsbemiddeling; mediator in strafzaken; Bijzondere Curator; Bedrijfsmaatschappelijk werker (BPSW); CRKBO geregistreerd.

mr. Ludith Haarsma
(Gastdocent) Juridische aspecten; Haarsma Advocaten; Rechtbankmediator, vFAS advocaat, Lid klachtencommissie KFPS, Voorzitter Bestuur Zakenclub Noord Oost Drenthe, voormalig lid bestuur Stichting Exodus, lid CCE, actief lid NMI, lid Insolad, lid Vereniging van Bouwrecht advocaten, deelnemer Mediatorscollectief.

Locatie Huis ter Heide, nabij Zeist

Deirdre Homminga
Trainer Midden-Nederland Conflictbemiddeling.nl; Eigenaar Edumonde Coaching, Training & Mediation in Goirle; ADR-Full Certified Mediator; ADR-Full Certified Conflict coach; ADR- Full Certified Master Negotiator; Raad voor Rechtsbijstand (RvR) mediator bij echtscheiding- en, omgangsbemiddeling; Trainer en mediator sinds 2000.

mr. Lieke Zwanenburg
(Gastdocent) Juridische aspecten; Advocaat-Scheidingsmediator bij De Horst Scheidingsadvocaten en Mediators; lid Vereniging van Familierecht Advocaten & Scheidingsmediators (vFAS); docent Nyenrode Business Universiteit; docent Windesheim Hogeschool; auteur ‘Best Practice Guides – Echt scheiden’

Doel van de opleiding

De opleiding familiemediation biedt deelnemers:

– Een methode toepasbaar in de eigen praktijk
– Inzicht in systemen/familieverhoudingen en ruziegedrag
– Kennis van rouwverwerking en hoe dit te integreren in het werken met partijen
– Kennis van rolscheiding bij echtscheiding en hiervoor interventies kunnen toepassen
– Inzicht in het juridisch kader bij echtscheiding, waar rekening mee te houden
– Kennis en vaardigheden voor het opstellen van een convenant en ouderschapsplan
– Kennis over alimentatieberekeningen en hoe dit uit te leggen aan cliënten
– Interventies en vaardigheden toepasbaar bij familieproblematiek

Inhoud van de opleiding

Psychologische kennis:

 • basiskennis van de psychische, sociale en fysieke factoren van een familiekwestie bij
  kinderen en volwassenen;
 • basiskennis van de ontwikkelingsfases bij kinderen en volwassenen en de bijbehorende
  behoeften en gedragingen, in het bijzonder over gedragingen
  bij loyaliteitsconflicten en verlies;
 • basiskennis en kunde om te communiceren met kinderen;
 • basiskennis van de gevolgen van nieuw samengestelde gezinnen;
 • basiskennis van de systeemtheorie, in het bijzonder van systemische processen binnen gezinnen en families;
 • basiskennis van relatie-/ruziemodellen in gezinnen en families;
 • basiskennis van culturele diversiteit bij mediation.

Juridische kennis:

 • basiskennis van de wettelijke regelingen omtrent ouderschap, afstamming
  en gezag over minderjarigen;
 • basiskennis van het erfrecht;
 • basiskennis van de afwikkeling van pensioenaanspraken;
 • basiskennis van het huwelijksvermogensrecht;
 • basiskennis van het recht omtrent kinder- en partneralimentatie;
 • basiskennis van de processuele afwikkeling van echtscheidingen;
 • basiskennis van samenlevingsvormen;
 • basiskennis van het international privaatrecht m.b.t. familiekwesties;
 • basiskennis van het ouderschapsplan;
 • basiskennis van de samenstelling van een (echt)scheidingsconvenant en
  vaststellingsovereenkomst.

Financiële en Fiscale kennis:

 • basiskennis van het maken van een eenvoudige vermogensopstelling ten behoeve van de verdeling van een gemeenschap van goederen en/of de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden;
 • basiskennis van het maken van een eenvoudig overzicht van de kosten van levensonderhoud ten behoeve van het globaal bepalen van de behoefte;
 • basiskennis van het maken van een eenvoudige alimentatieberekening volgens de gangbare Tremanormen ten behoeve van het globaal bepalen van de draagkracht;
 • basiskennis van de standaardregeling van de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding, en de standaardregeling van de Pensioenwet;
 • basiskennis van de meest voorkomende fiscale en financiële aspecten van een scheiding;
 • basiskennis van het verschil tussen kosten van huishouding en overgespaarde inkomsten;
 • basiskennis van het verschil in vermogensafwikkeling tussen huwelijken in gemeenschap van goederen,en onder huwelijkse voorwaarden en andere vormen van partnerschap (ongehuwd samenwonen, samenlevingscontract, al dan niet geregistreerd)

Studiebelasting en Tijd

Indeling
De opleiding tot mediator bestaat uit 4 blokken van 2 dagen (9:30 – 17:00 uur) en heeft een doorlooptijd van ca. 3 maanden.

Studiebelasting
De studiebelasting aan huiswerk tussen de blokken is ca. 10 tot 15 uur. Hierdoor integreert de theorie tijdens de vaardigheidstraining .

Besloten leeromgeving

Bij deze specialisatie opleiding tot mediator is de besloten digitale omgeving met veelzijdig materiaal, geschikt voor intervisie en vragen inbegrepen.

Daarnaast blijft u als deelnemer van onze opleidingen onbeperkt toegang houden de digitale ‘Conflictbemiddeling bibliotheek’ met documenten, conceptcontracten, artikelen en handige templates.

Gratis alimentatie rekenprogramma

split-onlineAlimentatie rekenen
Tijdens de opleiding werkt u met het rekenprogramma van Split-Online.
Het programma staat 3 maanden kosteloos tot uw beschikking.

Locatie opleiding

Opleiding mediator in landelijke setting
Menke & Van der Poel Mediation v.o.f.
Oranjekanaal 5, 9423 VC Hoogersmilde, Drenthe
Google maps

 


Landgoed Oud-Zandbergen (Zeist)
Amersfoortseweg 18, 3712 BC Huis ter Heide
Google Maps

Kosten € 2.680,00 BTW vrij

De kosten voor deze 6 daagse opleiding bedragen € 2.680,00 BTW vrij. Inbegrepen zijn de syllabus, een besloten leeromgeving, locatie, lunches, kosten accreditatie MfN en ADR, het certificaat van deelname en de aanmelding bij de Mediation federatie Nederland als u deze specialisatieopleiding met goed gevolg hebt doorlopen.

Kortingen
10 % korting voor wie eerder onze basisopleiding mediation heeft gevolgd
10 % p.p. korting bij 2 inschrijvingen
15 % p.p. korting bij 3 inschrijvingen of meer

Compleet leertraject tot familiemediator

Hebt u de basisopleiding mediation nog niet gevolgd, dan bieden wij een compleet leertraject met een aantrekkelijke korting. Tussen beide opleiding is er gelegenheid tot het doen van de examens om vervolgens de specialisatieopleiding tot familiemediator te volgen. Ook is het mogelijk de vaardigheidstrainingen beide te volgen en later de examens af te leggen. Er is na afronding van de basisopleiding bij de MfN 2 jaar de gelegenheid om de examens af te leggen. De 48 PE punten blijven geldig en kunnen na het afleggen van de examens bij de MfN worden bijgeschreven.

De kosten bedragen dan € 5.630,00 vrij van btw i.p.v. de reguliere prijs € 6.030,00 van de opleidingen apart.

Inschrijven kan via het keuzeformulier bij de door u gekozen basisopleiding mediation.

Opleiding familiemediation als specialisatie

Scheidingen komen steeds vaker voor en hebben veel impact. Stellen die in een (echt)scheidingstraject terechtkomen hebben vaak zelf het overzicht niet en hebben hun hoofd vol met vragen. Als familiemediator kunt u partijen in dit traject begeleiden en ordening aanbrengen. In tegenstelling tot scheidingen die voor de rechter worden uitgevochten, biedt u met familiemediation uw cliënten de optie om de problematiek zelf tegen elkaar uit te spreken. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de belangen van beide partijen. Met de psychologische, juridische, financiële en fiscale kennis die u opdoet tijdens de opleiding familiemediator, zorgt u ervoor dat het scheidingsproces overzichtelijk verloopt.

Opleiding familiemediation: als onafhankelijke derde partijen emotioneel bijstaan

Bij een (echt)scheiding moet er veel geregeld worden. Hoe moet het bijvoorbeeld met de kinderen, de hypotheek en het inkomen? Hierbij begeleidt u stellen als familiemediator natuurlijk deskundig. Maar als mediator bent u er ook om uw cliënten emotioneel te begeleiden. Uw cliënten maken namelijk een rouwproces door tijdens en na een scheiding en voelen zich vaak boos en verdrietig. Tijdens de opleiding familiemediator komt rouwverwerking daarom uitgebreid aan bod. U leert hoe dit proces verloopt en hoe u uw cliënten hierin kunt bijstaan. Daarnaast is er veelal een derde partij, namelijk de kinderen, voor wie u als mediator ook een grote rol heeft. Voor een specialisatie als deze is veel persoonlijke aandacht nodig daarom werken wij ook hier in groepen van maximaal 8 personen. Hierdoor kunt u goed oefenen om de vaardigheden eigen te maken. Tijdens onze opleiding is deze ruimte er. Wij oefenen in kleine groepen en hanteren een persoonlijke benadering. Hierdoor kunt u het beste uit uzelf halen.

Enthousiast geworden over de opleiding familiemediation?

Wij zijn zelf erg enthousiast over ons vak als familiemediator en willen dat tijdens de opleiding ook op onze deelnemers overbrengen. Wij hebben liefde voor ons vak en geloven in onze manier van werken als familiemediator. Dit delen wij graag met onze cursisten. Dit doen wij door middel van vele praktijkvoorbeelden, demo’s en de nodige theorie maar natuurlijk mogen ook de leuke anekdotes niet ontbreken! Ontdek deze mooie kant van het mediationvak. Schrijf u dan in voor de specialisatie opleiding tot familiemediator. Wij zien u graag terug in onze opleiding!

Data en Locatie

Voorjaar 2019VOL VOLHoogersmilde
Data opleiding:
20 & 21 mei 2019
3 & 4 juni 2019
17 & 18 juni 2019
1 & 2 juli 2019
alle dagen van 10:00 – 17:00 uur

EXTRA VOORJAARSchrijf op tijd inZeist
Data opleiding:
7 & 8 mei 2019
28 & 29 mei 2019
11 & 12 juni 2019
2 & 3 juli 2019
alle dagen van 10:00 – 17:00 uur

Najaar 2019SCHRIJF OP TIJD INHoogersmilde
Data opleiding:
7 & 8 okt. 2019
28 & 29 okt. 2019
11 & 12 nov.2019
25 & 26 nov. 2019
alle dagen van 10:00 – 17:00 uur

Direct inschrijven
of meer informatie?

Close
Go top Met
gemaakt door
Burggraaf Media